انواع نمک را بشناسید و از خواص خوب آنها بهره مند شوید
به گزارش پرشین بلاگ، باید بدانید نمک انواع مختلفی دارد و یک عنصر جدایی ناپذیر است که همیشه هنگام پخت و پز باید در دسترس باشد. نمک نه تنها یکی از اصلی ترین طعم دهنده های غذا است، بلکه یک ماده مغذی مورد نیاز است که به حفظ عملکرد مناسب بدن، افزایش طعم و تغییر ساختار مولکولی پروتئین ها و سلول های گیاهی برای بهبود طعم و بافت غذاها کمک کند.
نمک در رژیم غذایی انسان تاریخچه طولانی و با سابقه ای دارد. اعتقاد بر این است که نمک برای اولین بار از طریق مصری ها هزاران سال پیش استفاده شده است و از آن زمان تا به امروز از طریق همه فرهنگ ها برای حفظ غذا و به عنوان چاشنی و درمان و … استفاده شده است.
انواع نمک
1. نمک کوشر Kosher salt
نمک کوشر یا نمک آشپزخانه (که به آن نمک پخت و پز، نمک پولکی، نمک سنگ، نمک کشرینگ یا نمک کوشرینگ نیز گفته می شود) نوعی نمک خوراکی درشت و بدون افزودنی های رایج مانند ید است که کمتر تصفیه شده است، یعنی تقریبا سدیم کلرید خالص است و یونیزه نمی شود.
این نوک نمک به علت دانه های درشتی که دارد برای چاشنی گوشت، مرغ و سالاد مناسب است. نمک کوشر که عنوان دیگر آن نمک حلال است، از جمله نمک هایی است که از روزگاران قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. علت اینکه به آن نمک حلال گفته می شود این است که در قدیم برای حلال کردن گوشت و جدا کردن خون از گوشت مورد استفاده قرار می گرفته است.
این نمک از رسوبات سنگ نمک به دست می آید و در بسکمک از کشورهای مختلف در سراسر جهان استفاده می شود.
برخی خواص نمک کوشر
- بهبود هضم غذا
- کاهش انقباضات عضلانی
- تنظیم تعادل الکترولیت در بدن
- تقویت سیستم عصی بدن
- کمک به درمان عفونت لثه، گلودرد و عفونت سینوسی
- پیشگیری و کاهش فشار خون بالا
- و …
2. نمک دریا Sea salt
نمک دریا نمکی است که از تبخیر آب دریا تولید می شود. به عنوان چاشنی در غذاها و آشپزی و حتی در تهیه محصولات آرایشی و بهداشتی و … استفاده می شود. (جدا از کاربردهای آشپزی، نمک دریا اغلب به اسکراب بدن و حمام، نوشیدنی ها و محصولات بی شمار دیگری اضافه می شود.)
این نمک دارای املاحی همچون کلسیم، پتاسیم و منیزیم کلرید و سولفات همراه با مقادیر بسیار کمتری از بسکمک از عناصر کمیاب موجود در آب طبیعی دریا است. این نمک در گذشته بسیار ارزشمند و مورد استفاده بوده به طوری که مردم سراسر جهان از زمان های بسیار قبل از آن استفاده می کردند.
برخی از خواص نمک دریا
- کمک به هضم غذا و سلامت گوارش
- حفظ هیدراتاسیون و سطح فشار خون
- کمک به سلامت پوست و کاهش التهاب
- تقویت سیستم عصبی
- جلوگیری از گرفتگی عضلات
- و …
3. نمک صورتی Himalayan pink salt
نمک صورتی از کریستال های سنگی نمک که از منطقه ها نزدیک به هیمالیا استخراج می شود. این نمک عمدتا از سدیم و سایر عناصر کمیاب از جمله آهن و روی تشکیل شده است. نمک صورتی دارای رنگ صورتی مجذوب کننده است و در مقایسه با نمک خوراکی طعم شورتری دارد.
این نمک برای هر دستور پختی که به اندازه کمی نمک نیاز دارد مانند سس، ماریناد یا به عنوان افزودنی تزئینی عالی است. نمک صورتی مهم ترین بخش در رژیم غذایی مدیترانه ای است که بر اساس تحقیقات منجر به افزایش طول عمر می شود.
خواص نمک صورتی هیمالیا
- جلوگیری از گرفتگی عضلانی
- بهبود سیستم تنفسی
- کمک به جذب مواد غذایی در روده
- سم زدایی بدن
- تقویت سیستم عصبی
- کمک به هضم غذا
- لایه بردار پوست
- و …
4. نمک سیاه kala namak
نمک سیاه هیمالیا را می توان نمک سیاه هند یا کالا نمک نیز نامید. این نمک نوعی نمک سنگی است که از سنگ نمک آتشفشانی هیمالیا، معمولا پاکستان، برداشت می شود. این سنگ نمک بیشتر در معادن نمک پاکستان، بنگلادش، هند، نپال و سایر نقاط هیمالیا استخراج می شود.
سه نوع اصلی نمک سیاه وجود دارد:
- نمک سیاه هیمالیا
- نمک سیاه گدازه
- نمک تشریفاتی سیاه
نمک سیاه هیمالیا و نمک گدازه سیاه برای افزایش طعم غذاهای خاص استفاده می شود، در حالی که نمک تشریفاتی سیاه برای خوردن نیست.
این نمک سرشار از آهن، منیزیم و کلسیم و همچنین چند عنصر کمیاب دیگر است. البته باید در نظر گرفت بیشترین نمک مصرفی از این نوع نمک، نمک سیاه هیمالیا است.
نمک سیاه دارای بو و طعم بسیار تند است و به همین دلیل در مقادیر کم استفاده می شود. این نمک طعم دهنده عالی است و بهتر است در غذاهایی که طعم و عطر قوی دارند مانند کاری، غذاهای تند، ترشی و سالاد استفاده شود.
برخی خواص نمک سیاه هیمالیا
- تقویت معده و بهبود هضم غذا
- کاهش نفخ
- کمک به کاهش وزن
- بهبود در عملکرد سیستم گوارش و رفع یبوست
- تقویت پوست و مو
- کاهش اسپاسم عضلانی
- و …
5. نمک قرمز هاوایی Alaea salt
نمک آلیا یک نمک دریایی تصفیه نشده است که رنگ قرمز آجری خود را از خاک رس آتشفشانی هاوایی به نام آلیا می گیرد که بیش از 80 ماده معدنی و غنی از اکسید آهن تشکیل شده است.
این نمک شوری ملایم و طعمی لطیف دارد که آن را به انتخابی عالی برای چاشنی و نگهداری گوشت و ماهی تبدیل می کند. نمک دریای Red Alaea حاوی 84٪ سدیم کلرید است، در حالی که نمک معمولی حاوی حدود 99٪ سدیم کلرید است.
برخی خواص نمک قرمز هاوایی
- کمک به هضم غذا
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی بدن
- تنظیم فشار خون
- بهبود التهاب پوست
- و …
6. نمک آبی ایرانی persian blue salt
نمک آبی یکی از کمیاب ترین نمک ها در جهان است که در کشور ما ایران از دل معادن گرمسار استخراج می شود. این نمک به علت وجود مواد معدنی بی شماری که در ترکیب خود دارد، خواص و فواید زیادی برای جسم و سلامتی دارد. سنگ نمک آبی شامل 84 عنصر کمیاب موردنیاز بدن از جمله پتاسیم، آهن، کلسیم، روی، منیزیم و مس است.
برخی خواص نمک آبی
- تنظیم فشار خون
- ضد باکتری و میکروب
- تسکین دهنده گلو درد و سرما خوردگی
- ضد عفونی کننده دهان و دندان
- تقویت عملکرد عضلات بدن و قلب
- کمک به هضم غذا
- کمک به کاهش استرس و افسردگی
- و …
نمک آبی
7. نمک سفره Table salt
نمک سفره مشهورترین و پر مصرف ترین نمک ریزی است که مورد استفاده قرار می گیرد. این نمک تصفیه می شود و به آن ید اضافه می شود. از آن جا که ید یکی از مواد معدنی مهم برای بدن است، کمبود آن با مشکلاتی همچون کم کاری تیروئید و کم توانی ذهنی همراه است. با این اوصاف یکی از راه های دریافت ید، استفاده از نمک یددار، اما به اندازه کم است. چراکه استفاده زیاد از نمک، مشکلاتی همچون ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالا را در پی خواهد داشت.
مشکل اصلی این نمک تصفیه رطوبت گرفتن و چسبندگی آن است. به همین جهت به آن موادی به نام Anti Caking اضافه می کنند که ذرات آن به هم نچسبد. نمک تصفیه شده سفره تقریبا دارای 97% سدیم کلرید خالص است.
برخی خواص نمک سفره
- بهبود عملکرد مغز
- بهبود گرفتگی عضلات
- رفع کم آبی بدن
- کاهش التهاب لثه و ضد عفونی کننده دهان
- تسکین گلو درد
- هضم بهتر غذا
- تقویت پوست
- و …
تفاوت طعم در نمک های مختلف
هر چه ساختار یک نمک درشت تر باشد، طعم قوی تری روی زبان احساس خواهید کرد. به عنوان مثال نمک صورتی هیمالیا یا نمک دریایی در این دسته قرار دارند. البته این در صورتی است که روی غذا ریخته شود. اما اگر حین آشپزی نمک را به غذا اضافه کنید، به خاطر اینکه در غذا حل می شود، تفاوت چندانی با سایر نمک ها نخواهد داشت. البته لازم به ذکر است که مواد معدنی و ناخالصی های موجود در نمک روی طعم آن تاثیرگذار است، به طور مثال می توانیم بگوییم که طعم نمک دریایی دارای طعم متفاوت و مخصوص به خود است.
منبع: هفت گنج