طرز تهیه نان برنجی گیلان مرحله به مرحله و تصویری
به گزارش پرشین بلاگ، نان برنجی گیلانی یا لاکو یکی از نان های خوشمزه محلی به شمار میرود که آرد آن از دل شالیزارهای گیلان بیرون آماده است. زنان این خطّه با خمیرگیری متفاوت، حدود 100 سال پیش این نان را نه تنها در شمال بلکه در سراسر ایران به نام خود ثبت کردند. این نان را با نام های دیگری مانند تمیجان هم می توانید پیدا کنید. در مطالب قبلی به دستور تهیه نان برنجی شمالی اصیل و سنتی اشاره نموده ایم اما این دستور کمی فرق دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این نان خوشمزه را به دو روش خشک و نرم تهیه می نمایند. اگر شما هم هوس این نان را کردید کافی است طرز تهیه نان برنجی گیلانی را در این جا به صورت مرحله به مرحله و تصویری بخوانید تا در منزل درست کنید.
مواد لازم برای تهیه نان برنجی گیلانی
- آرد برنج 400 گرم
- آب جوش یک و سه چهارم پیمانه
- زردچوبه یک قاشق مرباخوری
- نمک به میزان لازم
- شکر دو تا سه قاشق غذاخوری
- کره به میزان لازم
- آب جوش یک الی دو قاشق غذاخوری
- آرد گندم یک چهارم پیمانه
- روغن مایع به میزان لازم
طرز تهیه نان برنجی گیلانی
1. مواد لازم را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه نان برنجی گیلانی باید در قابلمه ای مناسب آب بریزید تا به جوش بیاید. آرد برنج را خوب الک کنید تا دانه های درشت آن گرفته گردد. سپس آن را به همراه زردچوبه در کاسه ای نسبتا بزرگ بریزید. حال یک و سه چهارم پیمانه از آب جوش را داخل کاسه بریزید. آغاز به ورز دادن خمیر کنید. آب را به یک باره داخل کاسه نریزید چراکه خمیر شل خواهد شد. این کار را آن قدر تکرار کنید تا خمیر لطیفی به دست بیاید. از هم زن هم برای این کار می توانید بهره ببرید. در نهایت خمیر باید در وسط کاسه جمع گردد. در مطلب طرز تهیه آرد برنج خانگی به راحتی شرح داده ایم که چگونه آن را درست کنید.
نکته 1: تا به دست آمدن خمیر هربار یک و سه چهارم پیمانه آب اضافه کنید.
نکته 2: در صورت تمایل می توانید زعفران را جایگزین زردچوبه کنید.
نکته 3: خمیر داغ است حتما از دستکش بهره ببرید.
2. خمیر را بپزید
در دومین مرحله از طرز تهیه نان برنجی گیلانی باید خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. آن را در دستان خود به شکل گلوله های نسبتا بزرگی در بیاورید. روی هر یک از گلوله ها با انگشت خود یک حفره بزرگ ایجاد کنید. دو گلوله را برای 10 تا 15 دقیقه داخل قابلمه آب جوش بیاندازید تا پخته گردد. خمیرها را که داخل قابلمه آب جوش می اندازید، ته ظرف می رود پس جای نگرانی نیست چراکه بعد از پخت روی سطح آب خواهند آمد. اگر مبتدی هستید، می توانید دستور پخت نان خوشمزه خانگی را بخوانید تا خمیر را راحت تر درست کنید.
3. آرد گندم را اضافه کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه نان برنج گیلانی باید خمیرهای پخته را از قابلمه بیرون بیاورید. آن ها را داخل کاسه بگذارید. حال آرد گندم را الک کنید. آن را داخل کاسه بریزید سپس دو قاشق آب جوش از داخل قابلمه ای که خمیرها در آن پخته شده اند را به همراه میزان کمی نمکی و شکر گفته شده داخل کاسه بریزید. در ادامه دستان خود را با کمی روغن چرب کنید. خمیر را خوب ورز دهید. دقت داشته باشید که در این مرحله، ورز دادن بسیار مهم است چراکه به ور آمدن بهتر خمیر یاری می نماید. اگر علاقه مند به غذاهای محلی هستید پس طرز تهیه مرغ ترش گیلانی را برای خود در منزل امتحان کنید.
4. نان را بپزید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه نان برنجی گیلانی باید تابه نسوزتان را روی حرارت زیاد بگذارید تا ظرف تان حسابی داغ گردد. از خمیرتان چانه های کوچکی بردارید. روی سطح کار و وردنه تان میزانی آرد بپاشید. هر یک از چانه های خمیر را روی سطح کارتان گذاشته و با وردنه آن را باز کنید. روی خمیر پهن شده تان میزانی کره آب شده بمالید. خمیر را از سمت کره ای آن داخل تابه بیاندازید. با گذشت سه دقیقه آن را برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد. شما این نان خوشمزه را داخل تنور یا روی ساج هم می توانید بپزید.
نکته 1: خمیر نان برنجی کمی شنماینده است، مراقب باشید هنگام برداشتن چانه ها، به زمین نیفتند.
نکته 2: مهم ترین نشانه پخت نان، ظاهر شدن حباب های کوچک و بزرگی روی آن است.
نکات تکمیلی تهیه نان برنجی گیلانی
نان برنجی گیلانی که یکی از نان های محلی و خوشمزه ایرانی به شمار میرود، دستوری ساده دارد. پس هر فرد مبتدی و حرفه ای به راحتی می تواند آن را در خانه درست کند. دستور و نکات تکمیلی گفته شده در این مطلب بهتر هدایت تان خواهد نمود.
دستور تهیه نان برنجی به صورت خشک
در دستور تهیه نان برنجی به صورت خشک نیازی به پخت خمیر در آب نیست چراکه از مخمر خشک یا خمیرمایه استفاده می گردد. حال در کاسه ای نسبتا بزرگ آرد برنج، آرد گندم الک شده و زردچوبه را به همراه یک قاشق چای خوری مخمر خشک داخل کاسه بریزید. مواد خشک را با یکدیگر مخلوط کنید. یک لیوان سر خالی آب جوش را به مواد اضافه کنید. مواد را تا جایی ورز دهید که خمیر سفت و در وسط کاسه جمع گردد. اگر خمیر شل بود به آن کمی آرد اضافه کنید. خمیر که جمع شد به آن کره اضافه کنید. مجدد آن را ورز دهید سپس کاسه را با پلاستیک یا حوله بپوشانید تا استراحت کند. مابقی مراحل را همچون بالا پیش بروید. در نهایت در تابه یا ساج بپزید.
ظاهر زیبای نان برنجی گیلانی
ظاهر نان لاکو شبیه دستور تهیه نان پیتا است اما شما با ایجاد نقش و نگاره روی آن می توانید به زیبایی آن را متفاوت کنید. محلی های گیلان با یاری فوکو که شبیه به گوشت کوب اما از جنس گِل پخته شده است، روی خمیر نقش می اندازند. به این صورت که با این وسیله روی گلوله خمیر اقدام به پهن کردن آن می نمایند. اگر این وسیله در دسترس تان نیست می توانید از مهرهای مخصوص نان برنجی کرمانشاهی یا سر لیوان بهره ببرید. شما باید روی خمیر پهن شده طرح بیاندازید، سپس به آن کره مالیده و بپزید.
سرو نان برنجی در گیلان
نان لاکو یا همان نان برنجی برای گیلانی ها بسیار ارزشمند است چراکه آن را برای پذیرایی در روزهای عید، عیادت بیمار و دورهمی هایشان بسیار استفاده می نمایند. از سویی دیگر بیشتر گیلانی ها در آدینه اول ماه رجب آن را درست نموده و با حلوای تر می خورند. از سویی دیگر آن را با تهیه فسنجان رشتی به صورت سرد، سوپ کدو حلوایی یا در وعده صبحانه به همراه مربا مصرف می نمایند.
نحوه نگه داری نان برنجی گیلانی
شاید برایتان جالب باشد که مهم ترین علت پخت خمیر نان برنجی در آب، ماندگاری آن است. برای نگهداری این نان باید آن را در ظرف در بسته در دمای محیط به مدت یک هفته تا 10 روز نگهداری کنید.
منبع: کتاب کاله